2011. október 5., szerda

Zöldséges csirkerakott

Hozzávalók:
1 kg darált csirkehús (mellfilé lehetőleg);
2 evőkanál olaj 
fél fej vöröshagyma
2-2,5 mokkáskanál só
pici reszelt szerecsendió
őrölt feketebors
 
2,5 dl tejszín 
8 dl tej
4 evőkanál liszt
 
25 dkg sárgarépa 
45 dkg brokkoli
25 dkg kukorica 
10 dkg sajt




Az olajon megdinszteljük az összevágott hagymát, majd a húst is rátesszük, 1,5 mokkáskanál sóval meghintjük, frissen őrölt feketeborssal és kevéske reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A hús mikor kifehéredett és a levét is elfőtte, felöntjük 1 dl tejszínnel, kevergetve elforraljuk a levét.
 

Két deci tejet elkeverünk a liszttel, a többit feltesszük forralni, a tejszínt belekeverjük, a lisztes tejet 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, megborsozzuk, ebbe is teszünk kevés szerecsendiót. A forró tejbe belekeverjük a lisztes tejet és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor már sűrű, hozzáadjuk a kukoricát.

Közben a sárgarépát 1-2 percre lobogó vízbe dobjuk. A leforrázott sárgarépát vékony karikákra daraboljuk. A brokkoliból a nagyobb darabokat kettévágjuk.

A rétegzést a tejes kukoricás masszával kezdjük, ebből vékony réteget teszünk alulra, rá a szeletet sárgarépákat, majd a brokkoli következik. Tovább folytatjuk a hússal, rá kukoricás öntet jön, majd ismét egy sor sárgarépa, brokkoli, hús és végül tejes mártás. A tetejét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és letakarva 170-180 °C-on 20 percig sütjük, fólia nélkül még 10 percig pirosítjuk a tetejét.

Rizzsel tálaljuk.

0 megjegyzés: