2011. október 3., hétfő

Kelt ostoros rétes

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott, de nem meleg sütőmargarin
3 evőkanál (6 dkg) kristálycukor
4 dl langyos tej
5 dkg morzsolt élesztő
1 mokkáskanál só
a töltelékhez:
25 dkg sütőmargarin
20 dkg kristálycukor
3 evőkanál keserű kakaópor

A tésztához valókat egy nagy tálban 7-8 perc alatt bedagasztjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni, elég csak belemorzsolni. Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Ezt az időt kihasználjuk és elkészítjük a tölteléket: a margarint cukorral krémesre keverjük (nem fontos, hogy a cukor elolvadjon benne), majd hozzáadjuk a kakaóport.

Ha megkelt, a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós krémmel. Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát minél több csavarással felhengergetjük. A behajtás azért szükséges, hogy sütés közben a krém ne folyhasson ki a tésztából. Hármas copffonással összefonjuk a tésztákat.

Az így kapott két kalácsot egy kb. 30*20 cm-es margarinnal kikent magas falú tepsibe fektetjük. 10-15 perc pihentetés után felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (180 C, légkeveréses sütőben 160 C) kb. 35 percig sütjük.

0 megjegyzés: