2011. december 30., péntek

Kakaós kuglóf

A tésztához:
20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
pici só
4 dkg vaj/ margarin
4 dkg porcukor
1 tojássárga
2 dkg élesztő
1,6 dl langyos tej




A töltelékhez:
12,5 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál keserű kakaópor


A langyos tejbe 1 kk-nyi cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a tojássárgával.
A liszteket tálba szitáljuk, sózzuk, majd összekeverjük a cukros vajjal, a felfutott élesztővel, és jól kidolgozzuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
Addig elkészítjük a krémet: a margarint a cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a kakaóport.A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, a szélein 2-2 cm-t kihagyva. Ha nehéz egyenletesen szétkenni, tejbe vagy vízbe mártott késsel megkönnyíthetjük a dolgunkat.
Hosszabbik végénél fogva feltekerjük a tésztát. Ne szorosan, csak ahogy adja magát.
A tekercset kivajazott kuglófformába hajlítjuk be. Hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
Tetejét kevés olvasztott vajjal megkenjük, megszurkáljuk, és megsütjük.
Akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem ragad massza, illetve ha megütögetve kongó hangot ad.
A formából kifordítjuk, és azon melegében megszórjuk vaníliás cukor és porcukor keverékével.

0 megjegyzés: